薔薇之友 Rosenfans

會員登記
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4515|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

放毒時間(老麥級毒素)

樓主
回復

沙發
買啦買啦!
回復 支持 反對

板凳

架文揾鬼睇咩 ! 架仔都唔想做外國人生意, 都唔整英文版. 但日本人D 英文又真係好屎. 韓國都係.
在日本或韓國揾人翻譯成外文是好貴的.
依家D鬼佬走晒去學中文, 日文韓文就好少人學了.
排第三是西班牙文, 日文大約排第八至十, 韓文十幾以後.
回復 支持 反對

地板
聽講話歐州太空總署D科學家要開始學中文,因佢地既歐利安吾掂..

不過最羞係香港人,中,英,乜文都無瓣得...
回復 支持 反對

 咁香港人D英文又點都差唔過日本仔同韓國仔, 我以前係維園放船, 銅鑼灣區根本就係聨合國, 乜遊客都有, 有船睇就最容易搭訕, 法德俄西葡意遊客 (英美就唔使計啦) 都成日遇到, 但日本仔同韓國仔D英文真係屎到連簡單對答都唔掂, 連後生嘅日本大學生都係咁. 我估中日韓D大學生英文較佳的應是中國無疑. 我去西藏連D十幾歲嘅藏民中學生都識講幾句 My name is xxxxx, I am studying Chinese, Tibetan, English, mathematics,,.... in school. 真係有D驚喜. 咁勤力謮書, 醒十蚊人仔同佢買D我都唔知係乜嘅"垃圾"就鬼咁開心.
回復 支持 反對

回復 支持 反對

cmpang 發表於 25-6-2013 20:30
聽講話歐州太空總署D科學家要開始學中文,因佢地既歐利安吾掂..

不過最羞係香港人,中,英,乜文都無瓣得... ...

而家去老麥(麥當勞)分分鐘serve你果個連英文都唔識聽!
回復 支持 反對

唔好計英文, 依家電台 phone in 節目聽衆有D連自己母語廣東話嘅表達能力都好低, 講到一舊舊, 主持問佢嘢, 答左第D嘢, 邏輯混亂. 依家會考連中文 (廣東話, 唔係普通話) 都要考oral, 真係白癡, 你估考外語咩. 詩詞歌賦反而唔駛讀, 連"滿江紅"都唔駛識.
回復 支持 反對

david 發表於 26-6-2013 10:24
唔好計英文, 依家電台 phone in 節目聽衆有D連自己母語廣東話嘅表達能力都好低, 講到一舊舊, 主 ...

"滿江紅"我知係乜, 成績表成日見!!!
回復 支持 反對

旺記好攪笑. 電台D低B  phone in 聽眾成績表可能真係成日都係滿江紅.
今次又去唔成, 旺記快D出星期六post.
唔明點解 Tomtso 話係"老麥級"毒素 ?  關我乜事呢, 真係唔明 ???
回復 支持 反對