薔薇之友 Rosenfans

會員登記
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6213|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

CW130601

樓主

回復

沙發
回復 支持 反對

板凳

Imperial Japanese Navy  大日本帝國海軍
今日五隻 IJN  1:350 艦 : 長門, 武藏, 山城, 金剛, 利根.
長門乃山本五十六之坐艦, 從軍人角度看, 我敬佩其為人. 他留學美國, 知其國力及物資為日本之倍數計, 明知必敗(唔到佢話事)仍奉命努力執行任務, 絕無欺場, 無 hea, 死而後已 :

兵戈聲聲年年去,
陣亡將士若雲消.
為君為國盡心血,
散作芬芳武士花.

2013年, 日本戰敗68週年 (日本人不認戰敗, 叫作終戰), 安倍晉三仍念念不忘欲參拜靖國神社 (中國發言人説他拜鬼), 又想修改憲法, 將自衛隊改為軍隊. 日本現時各中小學每朝早仍唱 "君之代" , 升 "日之丸" 旗, 叫香港的反國教人士睇下乜野叫做洗腦教育, 香港D所謂國教科真係小兒科.
靖國神社內之遊就館, 即係戰爭博物館, 戰犯皆奉為民族英雄, 為日本利益而戰歿. 其實我們的岳飛是中國人的民族英雄, 又是金人的戰犯. 最吹漲就係佢嘅 "遊就" 竟抄自我們的荀子勸學篇:
"故君子居必擇鄉, 遊必就士."
裕仁這PK 第一號戰爭販子 (雖然東條英機為主子食晒D死貓), 佢嘅年號昭和也是出自書經:
"百姓昭明, 萬邦協和."
佢老祖(爺爺)睦仁年號明治又係抄書, 出自易經:
"聖人南面而聽天下, 向明而治".  真係吹漲.
歷史都係得個講字, 人地唔認你吹得佢漲咩. 韓國佬夠話漢字係佢朝鮮族發明 (但係佢自己又丟晒唔用, 用埋晒D拼音X, O. 大長今揸住咪書果本李時珍嘅本草綱目係全漢字架. ), 屈原又係朝鮮族, 連靚女西施都夠膽話係朝鮮族呀, 如果佢地有西施嘅 DNA 咁D韓國女人就唔駛個個都走去整容啦, 俾佢激死, 端午節都俾佢霸左去伸世界遺產. 唔知點解韓國佬又唔改埋漢江做首爾江. 反而日本人就保留很多漢字.
依家吉林省集安市內有廣開土大王的 "好太王碑", 及其他朝鮮族古代嘅王族及將軍墓葬羣, 咁呢D咪又係以前高句麗嘅國土. 歷史就係咁, 邊個好打就霸多D. 英語民族就霸得最多. 我地依家仲玩緊佢隻 Queen Elizabeth Class 嘅 Warspite.
歷史從來都係打贏果個話事, 我地祖先 960 萭平方公里都霸落唔少.  日本得個零頭 37.8 萬, 剩係黑龍江一個省都 47 萬啦. 漢匈戰爭四千年 (人類最長之戰爭史, 基督教穆斯林都係二千年, 不過打到現時都未停), 勝負已分, 匈奴避走至西亞立國, 即現時之土耳其 Turkey 突厥亦為匈奴種, 其前身為有輝煌文化之鄂圖曼帝國.
日本D憲法都係美國佬寫, 閹割到依家, 吠唔吠得都要問過主人.
國家最緊要係整多D航空母艦, 戰艦, 戰機, 核潛艇. 我地就勤力D砌模型啦.

回復 支持 反對

地板
上帝 (這個世界無上帝,上帝其實係指大自然,更正確係指人類主觀上既大自然) 要令人滅亡,必先令其瘋狂. 在狂野既心理推動下,日本朝野己經開始亂講野,連"牠"的主人也睇唔過眼... 我地最緊要係自強,時間站在我們一邊 ....
回復 支持 反對

光頭佬當年要求台灣人要莊敬自強、處變不驚、慎謀能斷. 現今仍然適用.

萬物無主, 唯有真主, 是為清真. 神是一個信念. 不信則無.

我就嚮應老麥號召勤力D砌模型

回復 支持 反對

如果再玩 1:350  IJN 我就帶埋大和, 赤城, 翔鶴, 榛名(用金剛頂包 ), 整夠九隻影相.
回復 支持 反對

oldv1rr 發表於 2-6-2013 16:40
光頭佬當年要求台灣人要莊敬自強、處變不驚、慎謀能斷. 現今仍然適用.

萬物無主, 唯有真主, 是為清真. 神 ...

嘩, 咁快又搞定..下星期首航 ..
回復 支持 反對

david 發表於 2-6-2013 17:12
如果再玩 1:350  IJN 我就帶埋大和, 赤城, 翔鶴, 榛名(用金剛頂包 ), 整夠九隻影相.

甘我帶隻六成既長門來扮陸奧.....^^
回復 支持 反對

對小曰本詩應該是
兵 戈戰豉化煙
馬甲裹屍魂歸天
赤城武藏變精衛
日出曰落難成仙
回復 支持 反對

兵 戈戰豉化輕煙
回復 支持 反對