薔薇之友 Rosenfans

會員登記
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: cmpang
打印 上一主題 下一主題

華東之旅 (3:蘇州_虎丘)

樓主
嘩, 呢度放船真係一流, D 水就係屋企門口. 一搬出去就丟佢落水. 試船又方便, 屋企唔駛用沖涼缸.
回復 支持 反對

沙發

玩潛艇, 唔好上嚟, 話之佢上面塞船都唔驚被壓扁 .一係索性落去扒埋一份, 玩手控, 唔玩遙控.
係周莊買間屋, 對住D 水, 住係度唔好出去, 咁咪唔駛買飛囉
回復 支持 反對

板凳
老婆唔肯搬屋嘛.
唔通買間屋剩係擺船又無人住, 咁想攞黎聞下咪好麻煩. 而且間屋無人氣, 夜晚D鬼船員走出黎鋤D打麻雀......
回復 支持 反對

地板

我無佢咁多錢吖嘛
明朝做個失意嘅御史 (即監察官, 類似廉政署), 都可以咁有錢起個拙政園, 若果唔失意豈不是起個頤和園 ?  可見中國自古以來貪污之嚴重. 不貪污的好官鳳毛麟角. 而且俾人排擠, 係皇帝面前唱衰你. 海瑞都俾D壞鬼"御史"彈劾, 可想而知. 依家CY又俾長毛彈劾. 不過阿爺撐硬, 乜事都無, 長毛攞選票, 都係揾食啫.
中國人連拜神都要賄賂下D神靈,若你保祐我發達我下次就再燒多D乜乜乜俾你, 賄賂貪污文化源遠流長.
回復 支持 反對

oldv1rr 發表於 2012-12-23 23:05
去拙政園又要數壟, 真係比 part 都比到窮.

死喇, 我文化低, 睇唔明康爸寫乜添 ?  唔明乜嘢係 "數壟", "比part" .
拙政園我大約七,八年前去過, 真係好靚好古典 . 如果我有個咁正嘅水池我就會攞黎放船, 游水.   種蓮花就留番俾亞周敦頤玩啦. 佢個friend亞陶淵明就會填左個池黎種菊花, 佢真係醒, 1700 年前就知道依家D杭菊會賣到咁貴, 一早就種定先.
回復 支持 反對

I like to play mahjong and different kinds of chesses, but I don't know how to play showhand. Now I understand what is "part", thank you for your lesson.
回復 支持 反對