薔薇之友 Rosenfans

會員登記
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: cmpang
打印 上一主題 下一主題

華東之旅 (3:蘇州_虎丘)

無留意條隧道有無,但在江南絕大部份景点都有60歲半价,少部份要65
回復 支持 反對

照例去博物館睇下, 上海既博物館一般, 吾夠北京,武漢等首都,省會级既大,衹係睇左 3 个鈡 ....

首先发一張祝大家发財既相....

回復 支持 反對

節錄一下其余的照片 .....

回復 支持 反對

大陸博物館展品大多 49 後或土建, 之前好野比光頭佬抬左過海.
回復 支持 反對

係啞...希望快快两岸統一,之後就一家亲..
回復 支持 反對

在上海住左三晚, 離开之前睇下D雜絮 ......

時近中秋,遊罷龍華寺后買番個佛寺月餅嘆下, 盛惠十元 ...

住棧旅店鄰近云南街,方便宵夜....

此店 "一壺春", 馳名生煎飽, 本地人排隊買. 盛惠 5元 4個...

"鮮得来" 名店既 "排骨年榚", 入口鬆化, 衹售九元..

上海其中一個地鉄轉車站.. 非繁忙時間 ...

反而南京路就無特式...

在一間百年老號既 小籠包 ...

回復 支持 反對

我第一次到上海重用緊厘味野, 人面不知何處去, 桃花依舊笑春風. 彭哥D相正亞喂, 快D放多D料. 亞乜水去完北面食風都未重有料到播.

回復 支持 反對

依稀記得果陣時 100 港纸換 二十幾兑換券, ....   晨早出發搭火車從尖沙咀經深圳去廣州,連埋过关要下午才到,再乘 33 個鐘才到北京. 而个從紅磡直通火車到北京全程約 22  個鐘. 他日高鐵更吾使 8 個鐘....
回復 支持 反對

好啊,非常不错的一趟旅行啊,有时间继续来看望老友。
回復 支持 反對

離开上海, 乘3小時長途氣車到達第2站, 同里...

在同里住在民居, 地方也不錯. 晚上在 Lobby (院子的大廳) 跟當地人討論應如何應对日本鬼子 ..... 一樂也 .....

回復 支持 反對