薔薇之友 Rosenfans

會員登記
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: cat62
打印 上一主題 下一主題

N年前的0TAKl龟壳

果陣時D遙控簫簡直係天价,發夢都吾敢想... 出尼做野, 一套 futaba 两通要2百幾,我人工4百幾....
回復 支持 反對

David兄,如果係白底灰面的話,。你嗰隻應該係pt-7,甲板靣有机炮;䚀桥及桅杆,我都有玩過,當年係喺大丸对面有间叫華生書局買嘅,冇記錯應該賣12蚊
回復 支持 反對

回cmpang兄,你講的當年FUTABA遙控我都重有一套(鉄壳啡色嘅)不過接收己瓜;衹能留住個發射當古董收蔵。唉!
回復 支持 反對

cat62 發表於 2012-12-19 19:36
回cmpang兄,你講的當年FUTABA遙控我都重有一套(鉄壳啡色嘅)不過接收己瓜;衹能留住個發射 ...

呢D係宝, 曾陪伴經過人生的一个階段...
回復 支持 反對

cat62 發表於 2012-12-19 19:29
David兄,如果係白底灰面的話,。你嗰隻應該係pt-7,甲板靣有机炮;䚀桥及桅杆,我都有 ...

我都唔係好記得係咪PT7, 你講嗰間華生書局重係度喎, 個老板可能係仔嗰代了, 好鬼死負氣, 我去織羽毛球拍線, 都幫襯佢買貴嗰款$120 (又話 made in Japan, 一樣成日斷, 無乜特別, 幾個月就斷), 都好似唔想做你生意咁 (買支新既約$800 至 1000), 問多句都唔想答, 好鬼寸. 我以後都冇幫襯過. 宜家走左去天后站清湯腩隔離嗰間運動用品店織, 價錢差不多, 但人地老板娘好好聲氣. 香港依家大部份都係服務業, 男人衰把口, 又唔想服侍人, 真係唔夠女人做, 有時又係男人自己抵死. 香港無國防, 跟住無高科技, 連低科技都無乜, 無重工業, 輕工業又無乜, 咁你話係咪無哂D男人工呢 !   香港男人連兵都無得當.
可能華生個鋪位係老豆剩落嘅, 值幾千萬, 係我就不如賣或租出去, 自己都唔駛做啦.
回復 支持 反對

我60年代玩過一隻PT-7, 仲去漆咸道公園個船池玩.....
回復 支持 反對

漆咸池-应該就係0ld1rr師傅嗰張相嗰度,我有生之時都係去過2次(細個嗰陣),當年都因为维記换水乾塘至有幸拉D哥哥衫尾带过海去過咋!
回復 支持 反對

Vonklee 發表於 2012-12-20 15:48
我60年代玩過一隻PT-7, 仲去漆咸道公園個船池玩.....

亞旺記你唔好扮老呀 , 60 年代識得玩PT7, 你嗰陣時咪得幾歲, 你係咪神童呢 ?
回復 支持 反對

屋企有大人嘛!我玩啫唔使我砌!
回復 支持 反對

以前隻 PT7 我曾擁有.當時讀緊F1 / 2. 旺記最多讀緊小學, 行單車, 跟盒有一個 RE56 麼打, 當時在眼內己是牛禁大隻. 摩打坐近船頭. 船殻两側各放2舊中電, 照原裝嵌超重行得慢, 各人改在船尾放電餅, 就是彭哥說 3 x 1.5V, 濶度剛好配船身. 此電餅正負極是兩片申出銅片, 方便繫電線, 個時邊有辣雞.
回復 支持 反對