tomtso 發表於 11-3-2014 23:00:10

你不知道的八國聯軍

http://usmgtcg.ning.com/m/discussion?id=6473745%3ATopic%3A181694

david 發表於 12-3-2014 13:32:41

幾有趣的文章, 不知作者是甚麼人.
與下列各事有異曲同工之妙:
(1) 日本人説大東亞共榮圈. 日本將東南亞從各洋鬼子殖民者手中解放出來.
(2) 陳菊説幸好日本統治了台灣幾十年, 台灣得予現代化. 李登輝也對日本感恩.(他是半個日本人)
(3) 幸好有日本人打國民黨, 否則老毛的共產黨也不能生存. 老毛應多謝日本人.
(4) 共産黨也説解放了全中國, 沒有共産黨, 就沒有新中國.
(5) 香港憤(糞)青拿著英國旗, 幸好英國統治香港百幾年, 香港成為東方之珠. 但又唔見英國佬老豆俾佢去英國, 呢D糞青可能連老豆D話 (英文) 都未掂. 俾佢去英國都揾唔到食, 最多係唐餐館, 跟住又賭錢輸晒, 多數重會索埋K.
(6) 美國佬都話好彩佢地開發左北美洲, 成為世界第一強國, 等D紅番就蚊都訓嘞. 整番個 "Thanksgiving Day " 感謝紅番救助幾百年前的第一代英國人, 但幾代之後就殺晒D紅番, 變成感謝上帝.
(7) 澳洲同新西蘭D洋人都係咁話, 最多整番個 "Forgiving Day" 紀念下, 懺悔下, 等自己好過D.
(8) 共產黨話唔係我嚟建設, 新疆西藏點會咁現代化, 點會有青藏鐵路. 烏魯木齊同內地城市無乜分別, 除左多D公安解放軍之外. 拉薩都係, 除了多左D公安拿滅火筒之外.
(9) 乾隆皇都可以話唔係我點會有"新疆" 呢個名, 即係新的疆土咁解.
(10) 秦始皇都話唔係我殺晒D人, 統一文字, 中國早已分裂成幾十個國家, 多左D越南老撾咁嘅款式嘅國仔, 多數會俾洋鬼子和東洋鬼子食晒.你地D廣東野蠻古越人點會咁快開化左. 香港屯門都係秦軍屯兵之地, 個名都係咁嚟架咋.
(11) .........例子太多.....

呢個世界就係咁, 歷史, 人文, 法律,...所有人為之事都係任你寫, 最後都係武力話事, 唔同pure science 係上帝之事, 萬有引力就係萬有引力, 在全個銀河系都一樣. 在宇宙更高維度上帝點玩法就未知. 現時數學及宇宙學的方程是 11 個 dimensions, 電磁學的 Maxwell Equations 係 4 dimensions. 我地依家 iphone 5 用緊嘅 GPS 都應用了 4 dimensions 啦.
克里米亞便是近日最佳例子. 土地無價, 普京必奪, 話之你點制裁孤立. 其實普京都有好多牌可以反制裁. 習大大最緊要大力打貪, 好似我地咁整多D軍艦戰機, 講乜都假.

052c 發表於 12-3-2014 21:10:41

總結,十二個字講哂:lol

公道不在人心

是非在乎實力

david 發表於 13-3-2014 01:46:05

052c 發表於 12-3-2014 21:10 static/image/common/back.gif
總結,十二個字講哂

公道不在人心

極是, 一語中的.
頁: [1]
查看完整版本: 你不知道的八國聯軍