david 發表於 28-7-2013 18:06:34

狗狗短片

Gigi 梁詠琪幫愛護動物組織拍左條十分鐘嘅短片, 好感人. 下面是官方網頁:
https://www.youtube.com/watch?v=t8Snjsw_Aec
不過有值得改善嘅地方, 不如大家睇完評論下.

oldv1rr 發表於 28-7-2013 20:52:29

http://www.youtube.com/watch?v=P4W3rxCqlNk

片題目是 《被遺棄的》

內容描述一隻9歲唐狗, 在年老女主人去世後遺下待養. 故事由老女主人的一對子女談辦後事開始, 當弟弟的攪生意, 無暇接收, 當姊姊的四出求人, 因狗年老, 又不是甚麽名種, 一一碰壁. 這位看似家庭主婦的姊姊, 已帶一小女孩, 最終續養這隻曾倍媽媽一起快樂的朋友.

第一這結局是最合情合理, 給一隻9歲狗一個新主人並不能擦去它的9年記憶, 有違狗性.

第二老女主人墓埤上寫 1930-2012, 82 歲卒, 雖較平均略短, 老女主人初養狗時己73歲. 是否可早料比狗早行一歩, 預留三言兩語.

第三照顧寵物, 一生承諾 (In other terms "pets are your lifetime friends or 自己攞來煩)

david 發表於 28-7-2013 23:24:29

Gigi 這段短片拍得很好,很感人,很多人讚好,讓我來寫寫彈的罷.
1. 兩兄妹都很自私,一開始已没有自己養的意思.大佬話香港有很多愛護動物組織收留,亞妹就四圍揾人收養.
2. 個女講一句狗狗個口好臭,就不能入自己家門.到最後個女接受狗狗先至入得門.個女擺第一,狗狗擺第一百.
3. 亞妹話點解亞媽突然話走就走,擺低狗狗同埋我地.點解你唔話你兩兄妺擺低亞媽十年? 兩個都無見亞媽最後一面.老人死時係孓然一身.
4. 亞妺話狗狗令到亞媽好開心,這是重點.亞媽臨尾十年係狗狗在佢身邊,唔係你兩隻無心肝嘅嘢.你應該對狗狗感恩,養佢過世.佢代替你兩兄妺陪左你亞媽十年.你地無做到嘅嘢佢幫你做左.
5. 教徒對上帝感恩.我地對大地感恩,對父母,朋友,狗狗,….不是只對上帝和父母.
6. 亞媽最後十年的影像在狗狗腦海中,不是在你兩兄妺記憶中.雖然我read唔到,但我一定會養牠過世,絕不會假手於人.就算狗狗要移民去外國駛幾多錢都要做.父母養你,陪你,服侍你人生開頭起碼22年(大學畢業計算),亞媽最後10年係狗狗陪佢.我睇完都眼濕濕,但又好嬲果兩兄妺嘅作為.
7. Gigi 愛護動物之心絕對肯定,但希望短片能帶出人對動物感恩之心.牛羊豬雞給我們吃,海洋的魚蝦,地上的蔬果,螞蟻清潔森林,樹木清潔空氣,寵物陪伴我們帶來歡樂.人會背叛,出賣,會嫌你窮.狗狗不會背叛(除非你虐待牠),不會嫌主人窮.雖然我不崇拜任何宗教,但我會對萬物感恩.教徒説牛羊豬瓜果是上帝造給我們吃的,所以只對上帝感恩,每餐吃飯都要感謝上帝賜我飲食.而且牛羊豬狗狗都是沒有靈魂的,這點我不能苟同.

cmpang 發表於 29-7-2013 22:30:48

oldv1rr 發表於 28-7-2013 20:52 static/image/common/back.gif
http://www.youtube.com/watch?v=P4W3rxCqlNk

片題目是 《被遺棄的》

第二老女主人墓埤上寫 1930-2012, 82 歲卒, 雖較平均略短, 老女主人初養狗時己73歲. 是否..........

一個值得深思的情況:
1. 如你是一個能接受寵物的人;
2. 如你年事巳界七十,但仍然擁有健康,領養Bobby不會構成任何方面的負擔;
3. 劇中人是你近親,情況己到了最后一步,可會考慮 ...... ?

頁: [1]
查看完整版本: 狗狗短片