cmpang 發表於 27-2-2013 15:58:16

水線都費事油,有咁多就載咁多,每一两都係錢..

david 發表於 27-2-2013 21:55:50

齊齊砌一隻無問題, 不過唔好擺係我度喎.:funk:
康爸話係公噸, 唔係英噸, 上列計算已全部更正.
1 公噸=2204.6 lb, 1 英噸= 2240 lb.

tomtso 發表於 14-3-2013 01:55:40

Oil Tankers - Modern Marvels - History Channel Documentary
http://www.youtube.com/watch?v=oRQzkqz8WWY

david 發表於 14-3-2013 16:36:07

Thank you, Tomtso.
A very good lesson for the history of crude oil tankers.

ulysses 發表於 14-3-2013 16:50:07

david 發表於 25-2-2013 22:38 static/image/common/back.gif
若縮為1:450 就是 102 cm, 即 40 吋長, 好size.
564763x 2204.6, 再除以 450 的三次方, 變成 13.7 lb,...

但是1:450唔好做...
我看模型廠較prefer 1:500

david 發表於 15-3-2013 00:28:25

1:500 crude oil tanker 即係 36 吋長, 都係好size.
但根本全世界模型廠都不出 R/C kit , 有無人知點解呢 ? 但 petrol tanker 就有喎.

david 發表於 5-5-2013 18:45:03

又嚟算下賬先. 自由行強國女人買了大約300公噸黃金, 金密度19.3, 飾金低些少, 我地壓艙D鉛都係得11.34咋, 鐵仲輕, 只得7.87. 若換成正立方體金磚, (300/19.3)=15.544, 再開三次方, 即每邊長2.496 m, 都幾大舊.
其實最不想金價狂升的人就是美國佬, 他庫存8000 噸 (每邊長7.456m 正立方體), 全球第一, 第二德國, 中國好後, 才1000噸 (邊長3.728m). 金價大升會顯得美元下跌, 尤其是美國佬狂印銀紙, 他必須推低黃金以維持其美元霸權. 以前美元是叫做美金的, 因為美國政府保証美元可兑換定額黃金, 但自從他自己將美元和黃金脫鈎後, 美元的信任度便每況愈下. 所以印得銀紙太多便要推番些少黃金出來贖回美元的信心. 歐元已被歐豬玩殘, 日圓呢隻狗又在主人默許下大幅貶值, 狂印銀紙, 人民幣又未成氣候 (十年內很大機會國際化, 成為貯備貨幣), 美國佬暫時仍可食住老本, 佢都仲係大佬. 你班友唔係咁易起佢尾注.
舊年九月QE3之後, 美國佬已做緊黃金期貨淡倉, 不停向市場施壓, 至四月終於金價大瀉, 好友輸到PK, 益左我地D女同胞(雖然大部份仍是由男同胞俾錢), 美國人都估唔到D中國女人消化力咁強大, 益左你添, 即刻又炒番高D. 我估中國政府和印度政府都吸納左唔少, 以補充下咁奀嘅庫存量. 美國佬真係好鬼叻, 適當時候又放D甜頭俾你, 以維持其美元霸權的更大利益, dump 你雞,

tomtso 發表於 23-5-2013 16:42:10

oldv1rr 發表於 27-2-2013 15:11 static/image/common/back.gif
After the refit, the ship had a capacity of 564,763 metric tons deadweight (DWT), a length overall o ...

德國佬o既齊齊砌一隻

http://www.rc-modellbau-schiffe.de/wbb2/thread.php?threadid=27965&threadview=0&hilight=&hilightuser=0&page=7
頁: 1 [2]
查看完整版本: 海上巨人號